Persoonlijke lening

Laatst bijgewerkt op 2 mei 2021

Betekenis

De definitie volgens Wikipedia is “een bankterm voor een consumptieve kredietvorm waarbij het geleende bedrag in één keer wordt uitbetaald en daarna door de lener in een vaststaand aantal termijnen wordt terugbetaald. Elke termijn bevat een aflossingscomponent en rente over de restschuld.” 
Het heeft dus niet de betekenis dat je geld leent van een privé persoon. Bij een persoonlijke lening wordt het bedrag in een keer op je persoonlijke rekening gestort. Vaak sluit je een lening af voor een verbouwing, of bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of een nieuwe badkamer.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet? Een persoonlijke lening is een lening waar je per maand een vast bedrag aflost tegen een vaste rente binnen een vooraf vastgelegde periode, je hebt dus een bepaalde looptijd. Je bent hier dus niet flexibel maar je hebt wel zekerheid wat betreft het rentepercentage en het moment waar je van de lening af bent. Het doorlopend krediet is wel flexibeler, je kan telkens weer opnieuw geld opnemen. Hierdoor schommelt wel het rentepercentage en kan dit soms hoger liggen dan dat van een persoonlijke lening.

Persoonlijke lening afsluiten

persoonlijke lening afsluiten

Een persoonlijke lening kun je aanvragen bij diverse geldverstrekkers zoals Carrefour, Fortis, ING en KBC. Bepaal samen de voor jouw geschikte looptijd, bijvoorbeeld 120 maanden en het maximale bedrag dat je wilt lenen. Bekijk hieronder de kredietverstrekkers waar je online een lening kan afsluiten. Je kan in veel gevallen online een simulatie invullen waardoor je kan zien welke varianten er mogelijk zijn en wat de looptijd en rentetarieven daarbij zijn.

Is het slim om te oversluiten?

Vergelijk je lening met andere kredietverstrekkers en kijk of dit een voordeligere rente kan opleveren. In sommige gevallen kan het oversluiten van een lening enkele honderden euro’s per jaar besparing betekenen.

Vijf tips om je lening over te sluiten

1. Omdat de rentes flink zijn gedaald loont het om nu over te sluiten.

2. Als je meerdere leningen hebt, dan kan je ze bundelen tot één nieuwe, betere lening.

3. Kies en vergelijk opnieuw, daardoor kies je de kredietverstrekker met de laagste rente.

4. Kies een kortere looptijd. Je betaalt sneller terug maar daardoor betaal je over de gehele looptijd minder rente.

5. Zet je lening om naar een persoonlijke lening. Dan weet je ook zeker dat je aflost.

Hypotheek en persoonlijke lening

Wat zijn de mogelijkheden om een persoonlijke lening af te sluiten als je al een hypotheek hebt? Of andersom, kun je een hypotheek afsluiten als je een persoonlijke lening hebt? Dit kunt u het beste navragen bij uw hypotheekadviseur, daar dit per geval verschillend kan zijn.
En kun je een persoonlijke lening omzetten naar een hypotheek? Dit kan in sommige gevallen. Als je een overwaarde op je huis hebt kàn het zijn dat je de lening om kan zetten in een hypotheek. Hiermee heb je vaak een lagere rente dan bij je lening.

Voordelen

de looptijd, rente en de termijnbedragen staan vast, je komt dus niet voor verrassingen te staan

interessante leenvorm voor een eenmalige aanschaf, bijvoorbeeld een auto

de rente staat vast, dus als bijvoorbeeld de marktrente stijgt, dan stijgt de rente van je lening niet mee

Nadelen

weinig flexibiliteit, als je meer wilt lenen moet je opnieuw een lening afsluiten

als je vroegtijdig wilt aflossen moet je een boete betalen

De rente is iets hoger dan bij een doorlopend krediet

Rentetarieven persoonlijke lening

De rentetarieven die berekend worden variëren van 5% tot 10%. Een voordelige persoonlijke lening begint ongeveer bij 4,5% rente, dat is een lage rente. Vergelijk makkelijk alle tarieven van verschillende aanbieders en kies de laagste rente en goedkoopste en beste kredietverstrekker. Kijk op de website van de kredietverstrekker voor de actuele rentetarieven.

Is een persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar?

Is het rentetarief aftrekbaar van de belasting? Als de persoonlijke lening gebruikt wordt voor de aankoop, een verbouwing of onderhoud van uw bestaande woning, dan is de rente fiscaal aftrekbaar, het gaat dan dus om een woningverbetering. Dus bijvoorbeeld voor aanschaf van een nieuw bankstel is de rente niet aftrekbaar.
De rente is dan aftrekbaar in Box 1 – ‘belastbaar inkomen uit werk en woning’, daardoor kunnen de netto maandlasten lager zijn. Leen je voor een ander doel of heb je een ander soort lening? Dan mag je de lening soms aftrekken in Box 3 – ‘sparen en beleggen’.
Soms is de lening aftrekbaar in Box 3, de box waarin het eigen vermogen wordt belast. Boven een bepaalde grens betaal je vermogensbelasting maar een lening van minimaal 3.000,- euro mag je van het vermogen aftrekken. Je betaalt dan dus over een lager bedrag vermogensrendementsheffing. Of de rente dus aftrekbaar is, is dus van meerdere situaties afhankelijk.

De volgende verbeteringen, verbouwingen zouden wel in aanmerking komen voor aftrekbaarheid in box 1:

– Een aanbouw aan uw huis

– Een nieuwe badkamer plaatsen

– Uw huis laten isoleren

– De aanleg van een tuin

– Een dakkapel plaatsen

– Zonnepanelen op uw dak

– Een nieuwe keuken

– Kosten koper zijn ook aftrekbaar

Persoonlijke lening met BKR

Wat zijn de mogelijkheden als je een BKR registratie hebt? Kun je een persoonlijke lening afsluiten zonder bkr toetsing? Het antwoord is ja: bij sommige kredietverstrekkers is het mogelijk, ook al staat u bij het BKR geregistreerd.

Persoonlijke lening in het buitenland

Als Nederlander kan je in bepaalde gevallen ook een persoonlijke lening afsluiten in België. Waarom zou een Nederlander naar België gaan voor een lening? Omdat in België een lagere rente kan gelden, of er wellicht betere voorwaarden aan de lening gesteld kunnen zijn. Een andere reden kan zijn om de BKR check te omzeilen. Sowieso geldt er op de Belgische markt stevige concurrentie waardoor er een grote kans is dat u een goedkoper krediet in België af kan sluiten dan in Nederland.

Voorwaarden persoonlijke lening

Per kredietverstrekker zullen de voorwaarden verschillen. Kijk dus vooraf goed naar deze algemene voorwaarden.