Minilening afsluiten

Laatst bijgewerkt op 20 mei 2022

Heb je direct geld op je rekening nodig en wilt u slechts een kleine lening aanvragen met een korte looptijd van bijvoorbeeld 30 dagen?

Dan is een minilening wellicht geschikt voor u. Een minikrediet of microkrediet, ook wel een flitslening of een flitskrediet genoemd is een leenvorm die de laatste jaren zeer populair is en waarbij u direct een minilening verstrekt krijgt, vaak zelfs zonder het overleggen van een loonstrook.

Met een minilening wordt u snel, simpel, gemakkelijk en zonder gedoe geholpen.

Een minilening heeft vaak een minimale looptijd van 15 dagen, een gemiddelde looptijd van een maand tot 45 dagen. Deze leenvorm wordt vaak gekozen om onverwachte kosten te dekken of om de tijd tot het nieuwe salaris te overbruggen.

Aanbieders minilening

minilening afsluiten

Aanbieders minilening
Er zijn niet veel verstrekkers van minileningen meer. Aanbieder als FerratumCashper 
en betaaldag.nl zijn inmiddels allemaal gestopt, maar saldodipje.nl is nog wel actief in Nelderland. Het is altijd wel zaak om goed uit te zoeken wie de aanbieder is en de algemene voorwaarden van de aanbieders goed door te lezen, dit om niet voor onverwachte verrassingen te komen staan.

Bedragen minilening

De bedragen lopen op van 50 euro tot bijvoorbeeld zelfs 1.000 euro. Dus mocht u voor een korte duur een bedrag van 100, 200 of 300 euro nodig hebben dan is een minilening zeker een optie.

De rente kan flink variëren, een percentage van 13% tot 14% op jaarbasis is mogelijk maar er worden soms ook flink hogere rentepercentages gerekend. Een percentage van 0,66% per dag lijkt weinig maar als je het omrekent naar een percentage op jaarbasis dan is dit toch 240% rente per jaar.

Minilening en BKR toetsing

Bij de ene geldverstrekker zal er een BKR toetsing plaats vinden, bij de andere niet. Sommige aanbieders bieden zelfs bewust aan mensen met een BKR registratie minileningen aan omdat het voor die mensen moeilijker is om een bedrag te lenen, ook al is dit bedrag vrij klein. De persoonlijke situatie wordt dan bekeken en aan de hand daarvan wordt er gekeken of er een looptijd van 15 of 30 dagen gerechtvaardigd is.

Bij sommige geldverstrekkers is het mogelijk om een mini lening via SMS aan te vragen. Dit doen de financierders omdat de doelgroep van mini-leningen vaak jongeren zijn en deze vaak met spoed een kleine lening willen aanvragen. Je dient wel minimaal 18 jaar te zijn voor afsluiten van een minikrediet. Je dient dan vaak een code + bedrag + looptijd + akkoord te sturen naar een bepaald nummer.

Het is echter gebruikelijker om een minilening aan te vragen via de website van een verstrekker van minileningen. Hieronder zijn de belangrijkste geldverstrekkers opgesomd.

Mini lening vanuit België

Ook vanuit België zijn er diverse mogelijkheden om een minilening aan te vragen. De keuze bestaat uit diverse kredietverstrekkers die ook de mogelijkheid aanbieden om vanuit België een lening aan te vragen. Forento is een bekende partij en ook Ferratum verstrekt microkredieten vanuit België. Veelal zijn de kredietverstrekkers gespecialiseerd in het aanbieden van minileningen, in tegenstelling tot banken en andere kredietverstrekkers die allerlei soorten leningen aanbieden.

Snelheid van een minilening

Vaak heeft u bij goedkeuring het geld al binnen 24 uur op uw rekening staan. Een termijn van enkele dagen is echter ook niet ongebruikelijk. Soms worden ook extra kosten in rekening gebracht als je het geld sneller op je rekening wilt hebben dan enkele dagen. Wil je het dezelfde dag ontvangen dan wordt bedrag x gevraagd en wil je het geld zelfs binnen enkele minuten op je rekening dan betaal je daar nog wat extra voor.

Terugbetalen van de lening

Het terugbetalen is vaak vrij makkelijk. Zo is het vaak mogelijk om de lening terug te betalen met iDEAL. In andere gevallen ontvang je via de post of per e-mail een factuur met het te betalen bedrag. Als je de minilening niet op tijd terug betaalt kan het zijn dat de geldverstrekker extra kosten in rekening brengt. Let er dus op dat je wel op tijd je minilening weer terug betaalt.

Waar kunt u een minilening voor gebruiken?

Een minilening wordt vaak gebruikt om een incidentele financiële tegenvaller mee te verwerken, bijvoorbeeld als uw wasmachine het begeeft of u door omstandigheden zonder smartphone komt te zitten. Een kleine lening kan dan uitkomst bieden. Zonder veel gedoe beschikt u snel over voldoende saldo om het consumptiegoed te vervangen.

Wanneer niet mogelijk om een minilening aan te vragen

Het kan zijn dat je geen minilening aan kan vragen. De volgende inkomenstypes komen vaak niet in aanmerking voor een minilening:

  • WWB (Wet Werk en Bijstand)
  • Wajong (Jonge leeftijd langdurig ziek of handicap)
  • Uitzendkracht
  • Ziektewet
  • ZZP-ers (Zelfstandig Zonder Personeel)
  • Studiefinanciering

Nieuwe minilening aanvragen

Kan je gelijk weer een andere nieuwe minilening aanvragen, terwijl je de vorige minilening nog niet hebt afgelost? Het antwoord is vaak nee. Zolang de eerste lening nog loopt is het vaak niet mogelijk om nog een minilening aan te vragen. Is de minilening echter weer (op tijd) afgelost dan is gewoon weer mogelijk om een nieuwe minilening aan te vragen.