Hypotheek

Belangrijke beslissing

Een hypotheek afsluiten doe je vaak voor het leven en is daarmee één van de belangrijkste beslissingen van je leven. Er zijn hele grote bedragen mee gemoeid. Bekijk daarom goed wat de verschillen zijn en teken nooit een hypotheek die je nooit helemaal begrijpt. Wat je uiteindelijk kiest hangt af van je persoonlijke omstandigheden en je financiële mogelijkheden. Ook heb je nog rekening te houden met je verdere loopbaan, verwacht je later in het leven nog opslag te krijgen? Mogelijk zit je ook nog een tijd in je carrière zonder vaste baan. En wellicht ligt er nog een erfenis in het verschiet. Het zijn allemaal zaken waar je goed over na moet denken en ook zaken die juist allemaal weer niet vast liggen voor de toekomst. Ga hier dus verstandig mee om.

Soorten hypotheken

Er zijn heel veel verschillende soorten hypotheekvormen. De meest gekozen hypotheekvormen zijn tegenwoordig weer de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek, maar er zijn nog veel meer varianten te vinden. Zo heb je de aflossingsvrije hypotheekannuïteitenhypotheek, spaarhypotheek, beleggingshypotheek, hybride hypotheek, lineaire hypotheek, spaarhypotheek enzovoort. De laatste jaren zijn er vele hypotheekvormen bijgekomen, vaak combinaties van bovenstaande vormen.

Hypotheek aanvragen

Als u een hypotheek wilt aanvragen kunt u terecht bij verschillende hypotheekverstrekkers. Een overzicht van diverse (online)hypotheekverstrekkers vindt u hieronder.

hypotheek aanvragen voor nieuw huis

Hypotheekverstrekkers
De hypotheekadviseur zal u vele hypotheekverstrekkers aan kunnen bieden en een overzichtelijke vergelijking tussen de diverse hypotheekaanbieders geven. De grootste aanbieders binnen de top 10 hypotheekverstrekkers zijn: ING, ABN Amro, Florius, Rabobank, Argenta, Obvion, Syntrus Achmea Hypotheken.

Zelf berekenen
Online zijn er diverse calculators om een inschatting te krijgen van de maximale hypotheek die een hypotheekverstrekker je aan kan bieden en de maandlasten die je daarbij zal hebben. Hier vind je diverse tools om makkelijk het maximale bedrag te berekenen.

Hypotheekrente
De hypotheekrente is nog nooit zo laag geweest de afgelopen 30 jaar. Voorheen betaalde je al gauw een rentepercentage dat dik over de 5% ligt. Tegenwoordig kan je een hypotheek afsluiten voor 1% rente. Zelfs als je de rente voor heel veel jaren vast zet ben je nog maar een paar procent rente kwijt.

Nationale hypotheekgarantie
Met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) beperkt u de financiële risico’s van uw eigen woning. De maximale hypotheek (inclusief aankoopkosten) was € 265.000,- voor 1 juli 2015, ook bij oversluiten. Daarmee is de maximale koopsom éxclusief aankoopkosten € 250.000,-.
De kosten voor de NHG zijn 1% van het hypotheekbedrag, in ruil daarvoor krijg je een korting op je hypotheek, die op kan lopen tot 0,7% per jaar. Vanaf 1 juli 2015 lag de NHG grens op € 245.000,- en sinds 1 juli 2016  lag de grens op € 225.000,-. In januari 2017 was de grens € 245.000,- en in 2018 is die grens zelfs opgetrokken met 8% tot € 265.000,- en in 2019 kon je voor een huis tot 290.000 euro een hypotheek met NHG afsluiten. Vanaf 1 januari 2020 gaat de kostengrens voor NHG omhoog van €290.000 naar €310.000.