Doorlopend krediet

Betekenis doorlopend krediet

De definitie van een doorlopend krediet is “Een bankterm voor een consumptieve kredietvorm waarbij de leensom gedurende de looptijd telkens weer geheel of gedeeltelijk kan worden opgenomen. Over het openstaande saldo van het krediet wordt rente in rekening gebracht. De theoretische looptijd en rente worden in de leenovereenkomst vastgelegd, maar zijn gedurende de looptijd aan wijziging onderhevig. Het verloop van de lening staat dan ook niet vast.”

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Wat zijn de verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet? Een persoonlijke lening is een lening waar je per maand een vast bedrag aflost tegen een vaste rente binnen een vooraf vastgelegde periode. Je bent hier dus niet flexibel maar je hebt wel zekerheid wat betreft het rentepercentage en het moment waar je van de lening af bent. Het doorlopend krediet is wel flexibeler, je kan telkens weer opnieuw geld opnemen. Hierdoor schommelt wel het rentepercentage en ligt dit hoger dan dat van een persoonlijke lening.

Doorlopend krediet afsluiten

Een doorlopend krediet kun je aanvragen bij diverse geldverstrekkers zoals de Rabobank, Interbank, ICS, Defam, AFAB of ABN Amro. Bekijk hierboven de geldverstrekkers.

Oversluiten

doorlopend krediet

Vergelijk je lening met andere geldverstrekkers en kijk of dit een voordeligere rente kan opleveren. In sommige gevallen kan het oversluiten enkele honderden euro’s per jaar besparing betekenen.

Hypotheek en doorlopend krediet

Wat zijn de mogelijkheden om een doorlopend krediet af te sluiten als je al een hypotheek hebt? Of andersom, kun je een hypotheek afsluiten als je een doorlopend krediet hebt? Dat leggen we graag aan je uit.

Let op dat het afsluiten van een doorlopend krediet later het aanvragen van een hypotheek kan bemoeilijken. Dit is namelijk een financiële verplichting, waar de bank dan rekening mee houdt bij het bepalen van de maximale hoogte van de hypotheek.
Als je ook nog eens een negatieve BKR registratie hebt, dan is de kans groot dat je niet eens in aanmerking komt voor een hypotheek.

Doorlopend krediet aflossen

Mocht je financiële situatie het toelaten om af te lossen op je doorlopend krediet, dan is dat zeker aan te raden. Als je wilt aflossen en direct ook op wil zeggen, stuur dan ook een opzegbrief naar de geldverstrekker. Vaak is het mogelijk om af te lossen op je doorlopend krediet zonder een boete te hoeven betalen. Vraag dit wel altijd eerst goed na.

Voordelen doorlopend krediet

– geld opnemen wanneer je wilt, je bent heel flexibel.
– vaak voordeliger dan andere kredieten als er weer snel wordt afgelost.
– handig als je van tevoren niet precies weet hoeveel je wilt opnemen.

Nadelen doorlopend krediet

– de rente varieert en kan daardoor gemiddeld hoger liggen dan andere vormen van krediet.
– hierdoor is het onduidelijk wat u uiteindelijk aan rente zal gaan betalen.
– zelfdiscipline is bij deze kredietvorm zeer belangrijk. Beschik u hier niet over dan bestaat de kans dat de lening nooit of pas na zeer lange tijd wordt afgelost.

Rentetarieven doorlopend krediet

Wat kost het? De rentepercentages variëren van 5% tot 15%
Een voordelig krediet begint ongeveer bij 4% rente. Vergelijk makkelijk alle tarieven van verschillende aanbieders van doorlopende kredieten en kies de laagste rente en goedkoopste en beste geldverstrekker.

Doorlopend krediet aftrekbaar?

Is het rentetarief aftrekbaar van de belasting? De rente is sinds 1 januari 2013 helaas niet meer aftrekbaar.

Doorlopend krediet met BKR

Wat zijn de mogelijkheden om een doorlopend krediet af te sluiten als je een BKR registratie hebt? Kun je een doorlopend krediet afsluiten zonder bkr toetsing? Het antwoord is ja: bij sommige kredietverstrekkers is het mogelijk om een krediet af te sluiten, ook al staat u bij het BKR geregistreerd.

Voorwaarden doorlopend krediet

Per kredietverstrekker zullen de voorwaarden verschillen. Kijk dus goed naar deze algemene voorwaarden voordat je het doorlopend krediet afsluit.