Autofinanciering

Laatst bijgewerkt op 29 december 2022

Als je een nieuwe of tweedehands auto wilt aanschaffen kan het voorkomen dat je niet zelf de financiële middelen hebt om het bedrag in éen keer te kunnen betalen. Wellicht heb je wel wat geld opzij gezet maar heb je nét niet genoeg bij elkaar gespaard om jouw nieuwe droomauto aan te schaffen. Mogelijk denk je er dan aan om geld te lenen voor een auto. Een autofinanciering biedt dan uitkomst.

Kom ik in aanmerking voor een autofinanciering?


Vaak kan je een autofinanciering aanvragen als:

  • je 21 jaar of ouder bent en jonger dan 69 jaar bent
  • het inkomen voldoende hoog is
  • je in Nederland woonachtig bent
autoshowroom

Voordat u een autofinanciering afsluit doet u er goed aan om u vooraf breed te oriënteren. Kijkt u hierbij dan naar hoeveel u kunt lenen maar ook tegen welke voorwaarden. De ene partij biedt bij een autolening de laagste rente van Nederland aan, bij de volgende kunt u gewoon terecht met een BKR notering. Het loont dan om goed te kijken wat de voorwaarden zijn en de kleine lettertjes goed door te nemen.

Het aanbod van de autodealer is veelal ook niet het scherpste tarief. Door alle rentetarieven van alle aanbieders op een rijtje te zetten vind je gemakkelijker de goedkoopste autolening. Echter hoeft een goedkope autolening ook niet de beste autolening te zijn, hou daar rekening mee.

U doet er daarom goed aan om ook eens bij uw bank of een andere kredietverstrekker te informeren naar de financiering die het beste bij jouw situatie past. Ook zorg je ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan als je je van tevoren goed oriënteert.
Een auto financieren bij de bank kan dus ook prima en is veelal een betere optie dan bij de autodealer.

Kredietbescherming

Vaak is er ook een kredietbescherming gekoppeld aan een autofinanciering. Een kredietbescherming is een verzekering waarmee u zich beschermt tegen financiële risico’s van de autolening. Mocht u bijvoorbeeld ineens zonder werk komen te zitten of arbeidsongeschikt zou raken dan zou u mogelijk de autofinanciering niet meer zou kunnen betalen. In dat geval zou de kredietbeschermer aan de autofinancierder de maandelijkse aflossing betalen.

Mocht u komen te overlijden dan keert de verzekeraar eenmalig een bedrag uit aan uw nabestaanden waarmee dan de gehele of gedeeltelijke financiering in één keer afgelost kan worden.

Autofinanciering berekenen

Op de websites van de diverse geldverstrekkers is in veel gevallen te berekenen welke autofinanciering in uw persoonlijke situatie mogelijk is.

Het is verder meestal ook gewoon mogelijk om privé  een auto te financieren. Dus niet alleen zakelijk heeft u daartoe de mogelijkheid. Dit hangt uiteraard wel van uw persoonlijke situatie af en kan per geldverstrekker weer verschillen.

Hoeveel kan je besparen met de juiste autofinanciering?

Door de verschillende autofinancierders te vergelijken kan je enkele honderden of zelfs duizenden euro’s besparen. De gemiddelde lening voor de aanschaf van een auto ligt ongeveer op 12.000 tot 13.000 euro. De rente ligt bijvoorbeeld tussen de 3,6% en 8,5%. Dan bespaar je al gauw gemiddeld 600 euro per jaar.
Het loont dus absoluut om alle financieringsmogelijkheden goed in beeld en op een rijtje te hebben.

Is een persoonlijke lening niet voordeliger dan een autofinanciering?

Bij een autofinanciering wordt het geleende geld in de aanschaf van een (nieuwe) auto geschaft. Aangezien die auto een bepaalde waarde heeft, is er een bepaalde garantie voor de geldverstrekker. Dit in tegenstelling tot een persoonlijke lening die overal voor gebruikt kan worden. Dus nee, een persoonlijke lening is vaak niet goedkoper dan een autofinanciering.

A-KredietGeld lenen met de laagste rente van NederlandGa naar de site