Aflossingsvrije hypotheek

aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij er niet wordt afgelost. Je betaalt dan enkel rente over het geleende bedrag. Deze rente is weer aftrekbaar van de belasting. Wel dien je dan zelf geld bij elkaar te sparen want aan het einde van de looptijd van de hypotheek dient de hypotheek in één keer te worden afgelost. De aflossingsvrije hypotheek wordt vaak in combinatie met andere hypotheekvormen afgesloten.

Voordelen

De voordelen van deze hypotheekvorm is dat je maximaal gebruik maakt van de hypotheekrenteaftrek en je lage maandlasten. Echter dien je aan het einde van de looptijd alsnog de hele hypotheekschuld af te lossen. Deze hypotheekvorm die je alleen af te sluiten als je aan het einde van de looptijd ook de mogelijkheid hebt om die schuld af te lossen.

Nadelen

Het nadeel van deze hypotheekvorm is dat je geen vermogen opbouwt en dus aan het einde van de looptijd nog het volledige bedrag af dient te lossen. Volgens een onderzoek van ouderenbond ANBO heeft 40% van de ouderen met een aflossingsvrije hypotheek niet nagedacht over hoe ze hun schuldenlast 30 jaar na aangaan van deze aflossingsvrije hypotheek gaan aflossen. Want ook als is het een “aflossingsvrije hypotheek“, aan het einde van de looptijd dient wel degelijk de hele restschuld betaald te worden. De DNB verwacht in 2035 een piek van maar liefst 700.000 huiseigenaren die hierdoor in de problemen gaat komen. De overheid is daarom ook al de campagne aflossingsblij begonnen.

De aflossingsvrije hypotheek is wel steeds minder populair aan het worden. Je maandlasten zijn wel lekker laag maar aan het einde van de looptijd zit je vaak toch met een groot probleem.

Bovendien werd deze hypotheek gecombineerd met een beleggingshypotheek. Maar na 2008 is de waarde van deze beleggingspolissen, evenals de waarde van de huizenprijzen, flink gedaald. Hierdoor werd het probleem van de restschuld dus enkel groter.

Is het nog wel mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten?

Ja, er zijn nog wel mogelijkheden maar die zijn een stuk minder geworden. Sinds 1 januari 2014 kan je nog een deel aflossingsvrij nemen als er een ook een deel wordt afgelost. Heb je je hypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten dan is het nog wel mogelijk dat je een volledig aflossingsvrije hypotheek hebt.

Rente niet meer aftrekbaar na looptijd

Ook zit je na 30 jaar met het probleem dat de hypotheekrente van de aflossingsvrije hypotheek niet meer aftrekbaar is. Je moet dus én het volledige bedrag betalen aan de bank én is de rente ineens niet meer aftrekbaar.

Fiscaal was dit dus een aantrekkelijke hypotheekvorm maar door de sterk veranderde omstandigheden is dit een stuk minder aantrekkelijke hypotheekvorm geworden.